македонски » германски   Придавки 3


80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [achtzig]

Adjektive 3

80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [achtzig]

Adjektive 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Таа има куче. Si- h-- e---- H---.
Кучето е големо. De- H--- i-- g---.
Таа има големо куче. Si- h-- e---- g----- H---.
   
Таа има куќа. Si- h-- e-- H---.
Куќата е мала. Da- H--- i-- k----.
Таа има една мала куќа. Si- h-- e-- k------ H---.
   
Тој живее во хотел. Er w---- i- e---- H----.
Хотелот е евтин. Da- H---- i-- b-----.
Тој живее во евтин хотел. Er w---- i- e---- b------- H----.
   
Тој има автомобил. Er h-- e-- A---.
Автомобилот е скап. Da- A--- i-- t----.
Тој има скап автомобил. Er h-- e-- t----- A---.
   
Тој чита еден роман. Er l---- e---- R----.
Романот е досаден. De- R---- i-- l---------.
Тој чита еден досаден роман. Er l---- e---- l----------- R----.
   
Таа гледа еден филм. Si- s---- e---- F---.
Филмот е интересен. De- F--- i-- s-------.
Таа гледа еден интересен филм. Si- s---- e---- s--------- F---.