македонски » германски   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ 82 [zweiundachtzig]

+ Vergangenheit 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [zweiundachtzig]

Vergangenheit 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Mu------ d- e---- K----------- r----? +
Мораше ли да го повикаш лекарот? Mu------ d- d-- A--- r----? +
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Mu------ d- d-- P------ r----? +
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Ha--- S-- d-- T------------? G----- h---- i-- s-- n---. +
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Ha--- S-- d-- A------? G----- h---- i-- s-- n---. +
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Ha--- S-- d-- S--------? G----- h---- i-- i-- n---. +
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Ka- e- p--------? E- k----- n---- p-------- k-----. +
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Fa-- e- d-- W--? E- k----- d-- W-- n---- f-----. +
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Ve------ e- d---? E- k----- m--- n---- v--------. +
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Wa--- k------- d- n---- p-------- k-----? +
Зошто не можеше да го најдеш патот? Wa--- k------- d- d-- W-- n---- f-----? +
Зошто не можеше да го разбереш? Wa--- k------- d- i-- n---- v--------? +
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Ic- k----- n---- p-------- k------ w--- k--- B-- f---. +
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Ic- k----- d-- W-- n---- f------ w--- i-- k----- S-------- h----. +
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Ic- k----- i-- n---- v--------- w--- d-- M---- s- l--- w--. +
   
Морав да земам едно такси. Ic- m----- e-- T--- n-----. +
Морав да купам карта на градот. Ic- m----- e---- S-------- k-----. +
Јас морав да го исклучам радиото. Ic- m----- d-- R---- a----------. +