македонски » германски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [siebenundachtzig]

Vergangenheit der Modalverben 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [siebenundachtzig]

Vergangenheit der Modalverben 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Wi- m------ d-- B----- g-----.
Ние моравме да го расчистиме станот. Wi- m------ d-- W------ a--------.
Ние моравме да ги измиеме садовите. Wi- m------ d-- G------- s-----.
   
Моравте ли да ја платите сметката? Mu----- i-- d-- R------- b-------?
Моравте ли да платите влез? Mu----- i-- E------- b-------?
Моравте ли да платите казна? Mu----- i-- e--- S----- b-------?
   
Кој мораше да се поздрави? We- m----- s--- v------------?
Кој мораше да си оди рано дома? We- m----- f--- n--- H---- g----?
Кој мораше да го земе возот? We- m----- d-- Z-- n-----?
   
Ние не сакавме да останеме долго. Wi- w------ n---- l---- b------.
Ние не сакавме да пиеме ништо. Wi- w------ n----- t------.
Ние не сакавме да пречиме. Wi- w------ n---- s-----.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Ic- w----- e--- t-----------.
Јас сакав да нарачам едно такси. Ic- w----- e-- T--- b--------.
Јас имено сакав да патувам дома. Ic- w----- n------ n--- H--- f-----.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Ic- d------ d- w------- d---- F--- a------.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Ic- d------ d- w------- d-- A------- a------.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Ic- d------ d- w------- e--- P---- b--------.