македонски » германски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [achtundachtzig]

+ Vergangenheit der Modalverben 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. Me-- S--- w----- n---- m-- d-- P---- s------. +
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. Me--- T------ w----- n---- F------ s------. +
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. Me--- F--- w----- n---- m-- m-- S----- s------. +
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Me--- K----- w------ k----- S---------- m-----. +
Тие не сакаа да ја раскренат собата. Si- w------ n---- d-- Z----- a--------. +
Тие не сакаа да појдат во кревет. Si- w------ n---- i-- B--- g----. +
   
Тој не смееше да јаде сладолед. Er d----- k--- E-- e----. +
Тој не смееше да јаде чоколада. Er d----- k---- S--------- e----. +
Тој не смееше да јаде бомбони. Er d----- k---- B------ e----. +
   
Јас смеев да си посакам нешто. Ic- d----- m-- e---- w-------. +
Јас смеев да си купам фустан. Ic- d----- m-- e-- K---- k-----. +
Јас смеев да си земам бонбониера. Ic- d----- m-- e--- P------ n-----. +
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Du------ d- i- F------- r------? +
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Du------ d- i- K---------- B--- t------? +
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Du------ d- d-- H--- i-- H---- m--------? +
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. In d-- F----- d------ d-- K----- l---- d------ b------. +
Тие смееја долго да си играат во дворот. Si- d------ l---- i- H-- s------. +
Тие смееја долго да останат будни. Si- d------ l---- a---------. +