македонски » германски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [neunundachtzig]

Imperativ 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [neunundachtzig]

Imperativ 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Du b--- s- f--- – s-- d--- n---- s- f---! +
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Du s------- s- l--- – s----- d--- n---- s- l---! +
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Du k----- s- s--- – k--- d--- n---- s- s---! +
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Du l----- s- l--- – l--- d--- n---- s- l---! +
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Du s------- s- l---- – s----- d--- n---- s- l----! +
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Du t------ z- v--- – t---- d--- n---- s- v---! +
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Du r------ z- v--- – r---- d--- n---- s- v---! +
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Du a-------- z- v--- – a------ d--- n---- s- v---! +
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Du f----- s- s------ – f--- d--- n---- s- s------! +
   
Станете, господине Милер! St---- S-- a--- H--- M-----! +
Седнете, господине Милер! Se---- S-- s---- H--- M-----! +
Останете на местото, господине Милер! Bl----- S-- s------ H--- M-----! +
   
Имајте трпение! Ha--- S-- G-----! +
Не брзајте! Ne---- S-- s--- Z---! +
Почекајте еден момент! Wa---- S-- e---- M-----! +
   
Бидете внимателни! Se--- S-- v---------! +
Бидете точни! Se--- S-- p--------! +
Не бидете глупави! Se--- S-- n---- d---! +