македонски » германски   Императив 2 (Наредбена форма)


90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

+ 90 [neunzig]

+ Imperativ 2

90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

90 [neunzig]

Imperativ 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Избричи се! Ra---- d---! +
Измиј се! Wa--- d---! +
Исчешлај се! Kä-- d---! +
   
Јави се! Јавете се! Ru- a-- R---- S-- a-! +
Почнувај! Почнете! Fa-- a-- F----- S-- a-! +
Престани! Престанете! Hö- a--- H---- S-- a--! +
   
Остави го тоа! Оставете го тоа! La-- d--- L----- S-- d--! +
Кажи го тоа! Кажете го тоа! Sa- d--- S---- S-- d--! +
Купи го тоа! Купете го тоа! Ka-- d--- K----- S-- d--! +
   
Не биди никогаш нечесен! Se- n-- u--------! +
Не биди никогаш дрзок! Se- n-- f----! +
Не биди никогаш неучтив! Se- n-- u--------! +
   
Биди секогаш чесен! Se- i---- e------! +
Биди секогаш љубезен! Se- i---- n---! +
Биди секогаш учтив! Se- i---- h------! +
   
Одете си со здравје! Ko---- S-- g-- n--- H---! +
Внимавајте добро на себе! Pa---- S-- g-- a-- s--- a--! +
Посетете не наскоро повторно! Be------ S-- u-- b--- w-----! +