македонски » грчки   Придавки 1


78 [седумдесет и осум]

Придавки 1

-

78 [εβδομήντα οκτώ]
78 [evdomínta októ]

Επίθετα 1
Epítheta 1

78 [седумдесет и осум]

Придавки 1

-

78 [εβδομήντα οκτώ]
78 [evdomínta októ]

Επίθετα 1
Epítheta 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиελληνικά
една стара жена μί- μ----- γ------
m-- m----- g-----a
една дебела жена μί- χ----- γ------
m-- c------ g-----a
една радознала жена μί- π------- γ------
m-- p------- g-----a
   
една нова кола έν- κ--------- α---------
é-- k--------- a--------o
една брза кола έν- γ------ α---------
é-- g------ a--------o
една удобна кола έν- ά---- α---------
é-- á---- a--------o
   
еден син фустан έν- μ--- φ-----
é-- b-- f----a
еден црвен фустан έν- κ------ φ-----
é-- k------ f----a
еден зелен фустан έν- π------ φ-----
é-- p------ f----a
   
една црна ташна μί- μ---- τ-----
m-- m---- t----a
една кафеава ташна μί- κ--- τ-----
m-- k--- t----a
една бела ташна μί- λ---- τ-----
m-- l---- t----a
   
љубезни луѓе συ---------- ά-------
s------------ á-------i
учтиви луѓе ευ------- ά-------
e-------- á-------i
интересни луѓе εν----------- ά-------
e------------ á-------i
   
мили деца αγ----- π-----
a------ p----á
дрски деца αυ---- π-----
a------ p----á
мирни деца φρ----- π-----
f------ p----á