македонски » грчки   Придавки 3


80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [ογδόντα]
80 [ogdónta]

Επίθετα 3
Epítheta 3

80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [ογδόντα]
80 [ogdónta]

Επίθετα 3
Epítheta 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиελληνικά
Таа има куче. (Α---) έ--- έ--- σ----.
(A---) é---- é--- s----.
Кучето е големо. Ο σ----- ε---- μ------.
O s----- e---- m------.
Таа има големо куче. (Α---) έ--- έ-- μ----- σ----.
(A---) é---- é-- m----- s----.
   
Таа има куќа. (Α---) έ--- έ-- σ----.
(A---) é---- é-- s----.
Куќата е мала. Το σ---- ε---- μ----.
T- s---- e---- m----.
Таа има една мала куќа. (Α---) έ--- έ-- μ---- σ----.
(A---) é---- é-- m---- s----.
   
Тој живее во хотел. (Α----) μ---- σ- έ-- ξ---------.
(A----) m---- s- é-- x----------.
Хотелот е евтин. Το ξ--------- ε---- φ----.
T- x---------- e---- f----.
Тој живее во евтин хотел. (Α----) μ---- σ- έ-- φ---- ξ---------.
(A----) m---- s- é-- f---- x----------.
   
Тој има автомобил. (Α----) έ--- έ-- α---------.
(A----) é---- é-- a---------.
Автомобилот е скап. Το α--------- ε---- α-----.
T- a--------- e---- a-----.
Тој има скап автомобил. (Α----) έ--- έ-- α----- α---------.
(A----) é---- é-- a----- a---------.
   
Тој чита еден роман. (Α----) δ------- έ-- μ----------.
(A----) d------- é-- m-----------.
Романот е досаден. Το μ---------- ε---- β-----.
T- m----------- e---- v-----.
Тој чита еден досаден роман. (Α----) δ------- έ-- β----- μ----------.
(A----) d------- é-- v----- m-----------.
   
Таа гледа еден филм. (Α---) β----- μ-- τ-----.
(A---) v----- m-- t-----.
Филмот е интересен. Η τ----- έ--- α-----.
I t----- é---- a-----.
Таа гледа еден интересен филм. (Α---) β----- μ-- τ----- π-- έ--- α-----.
(A---) v----- m-- t----- p-- é---- a-----.