македонски » грчки   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [ογδόντα επτά]87 [ogdónta eptá]

+ Παρελθοντικός χρόνος των βοηθητικών ρημάτων 1Parelthontikós chrónos tōn boēthētikṓn rēmátōn 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [ογδόντα επτά]
87 [ogdónta eptá]

Παρελθοντικός χρόνος των βοηθητικών ρημάτων 1
Parelthontikós chrónos tōn boēthētikṓn rēmátōn 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиελληνικά
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Έπ---- ν- π-------- τ- λ--------.
É----- n- p-------- t- l--------.
+
Ние моравме да го расчистиме станот. Έπ---- ν- τ------------- τ- σ----.
É----- n- t------------- t- s----.
+
Ние моравме да ги измиеме садовите. Έπ---- ν- π------- τ- π----.
É----- n- p------- t- p----.
+
   
Моравте ли да ја платите сметката? Έπ---- ν- π-------- τ- λ----------
É----- n- p-------- t- l---------?
+
Моравте ли да платите влез? Έπ---- ν- π-------- ε------
É----- n- p-------- e-----?
+
Моравте ли да платите казна? Έπ---- ν- π-------- π--------
É----- n- p-------- p-------?
+
   
Кој мораше да се поздрави? Πο--- έ----- ν- π-- α-----
P---- é----- n- p-- a----?
+
Кој мораше да си оди рано дома? Πο--- έ----- ν- π--- ν---- σ-----
P---- é----- n- p--- n---- s----?
+
Кој мораше да го земе возот? Πο--- έ----- ν- π---- τ- τ-----
P---- é----- n- p---- t- t----?
+
   
Ние не сакавме да останеме долго. Δε- θ----- ν- μ------- π---.
D-- t------ n- m------- p---.
+
Ние не сакавме да пиеме ништо. Δε- θ----- ν- π----- τ-----.
D-- t------ n- p----- t-----.
+
Ние не сакавме да пречиме. Δε- θ----- ν- ε----------.
D-- t------ n- e-----------.
+
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Μό--- ή---- ν- κ--- έ-- τ---------.
M---- ḗ----- n- k--- é-- t----------.
+
Јас сакав да нарачам едно такси. Ήθ--- ν- κ----- έ-- τ---.
Ḗ----- n- k----- é-- t---.
+
Јас имено сакав да патувам дома. Ήθ--- ν- π-- σ----.
Ḗ----- n- p-- s----.
+
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Νό---- π-- ή----- ν- π----- τ- γ------ σ--.
N----- p-- ḗ------ n- p----- t- g------ s--.
+
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Νό---- π-- ή----- ν- π----- τ-- π---------- κ--------.
N----- p-- ḗ------ n- p----- t-- p----------- k--------.
+
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Νό---- π-- ή----- ν- π----------- π----.
N----- p-- ḗ------ n- p----------- p----.
+