македонски » англиски UK   Прашања за патот


40 [четириесет]

Прашања за патот

-

+ 40 [forty]

+ Asking for directions

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиEnglish UK
Извинете! Ex---- m-! +
Можете ли да ми помогнете? Ca- y-- h--- m-? +
Каде има овде добар ресторан? Is t---- a g--- r--------- a----- h---? +
   
Појдете лево зад аголот. Ta-- a l--- a- t-- c-----. +
Потоа одете еден дел право напред. Th-- g- s------- f-- a w----. +
Потоа одете сто метри на десно. Th-- g- r---- f-- a h------ m----- / m----- (a-.). +
   
Можете исто така да земете и автобус. Yo- c-- a--- t--- t-- b--. +
Можете исто така да земете и трамвај. Yo- c-- a--- t--- t-- t---. +
Можете исто така да возите и позади мене. Yo- c-- a--- f----- m- w--- y--- c--. +
   
Како да стигнам до фудбалскиот стадион? Ho- d- I g-- t- t-- f------- / s----- (a-.) s------? +
Преминете го мостот ! Cr--- t-- b-----! +
Возете низ тунелот ! Go t------ t-- t-----! +
   
Возете до третиот семафор. Dr--- u---- y-- r---- t-- t---- t------ l----. +
Потоа свртете на првата улица десно. Th-- t--- i--- t-- f---- s----- o- y--- r----. +
Потоа возете право напред преку следната раскрсница. Th-- d---- s------- t------ t-- n--- i-----------. +
   
Извинете, како да стигнам до аеродромот? Ex---- m-- h-- d- I g-- t- t-- a------? +
Најдобро е да земете метро. It i- b--- i- y-- t--- t-- u---------- / s----- (a-.). +
Возете се едноставно до последната станица. Si---- g-- o-- a- t-- l--- s---. +