македонски » англиски UK   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

+ 81 [eighty-one]

+ Past tense 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиEnglish UK
пишува to w---e +
Тој напиша едно писмо. He w---- a l-----. +
А таа напиша една картичка. An- s-- w---- a c---. +
   
чита to r--d +
Тој читаше едно списание. He r--- a m-------. +
А таа читаше една книга. An- s-- r--- a b---. +
   
зема to t--e +
Тој зеде една цигара. He t--- a c--------. +
Таа зеде едно парче чоколадо. Sh- t--- a p---- o- c--------. +
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. He w-- d-------- b-- s-- w-- l----. +
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. He w-- l---- b-- s-- w-- h-----------. +
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. He w-- p---- b-- s-- w-- r---. +
   
Тој немаше пари, туку долгови. He h-- n- m----- o--- d----. +
Тој немаше среќа, туку малер. He h-- n- l---- o--- b-- l---. +
Тој немаше успех, туку неуспех. He h-- n- s------- o--- f------. +
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. He w-- n-- s--------- b-- d-----------. +
Тој не беше среќен, туку несреќен. He w-- n-- h----- b-- s--. +
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. He w-- n-- f-------- b-- u---------. +