македонски » англиски UK   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

+ 89 [eighty-nine]

+ Imperative 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиEnglish UK
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Yo- a-- s- l--- – d---- b- s- l---! +
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Yo- s---- f-- s- l--- – d---- s---- s- l---! +
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Yo- c--- h--- s- l--- – d---- c--- h--- s- l---! +
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Yo- l---- s- l----- – d---- l---- s- l-----! +
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Yo- s---- s- s----- – d---- s---- s- s-----! +
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Yo- d---- t-- m--- – d---- d---- s- m---! +
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Yo- s---- t-- m--- – d---- s---- s- m---! +
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Yo- w--- t-- m--- – d---- w--- s- m---! +
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Yo- d---- t-- f--- – d---- d---- s- f---! +
   
Станете, господине Милер! Ge- u-- M-. M-----! +
Седнете, господине Милер! Si- d---- M-. M-----! +
Останете на местото, господине Милер! Re---- s------ M-. M-----! +
   
Имајте трпение! Be p------! +
Не брзајте! Ta-- y--- t---! +
Почекајте еден момент! Wa-- a m-----! +
   
Бидете внимателни! Be c------! +
Бидете точни! Be p-------! +
Не бидете глупави! Do--- b- s-----! +