македонски » англиски UK   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиEnglish UK
мачката на мојата пријателка my g----------- c-t +
кучето на мојот пријател my b---------- d-g +
играчките на моите деца my c--------- t--s +
   
Ова е мантилот на мојот колега. Th-- i- m- c---------- o-------. +
Ова е автомобилот на мојата колешка. Th-- i- m- c---------- c--. +
Ова е работата на моите колеги. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
Копчето од кошулата е откинато. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
Го нема клучот од гаражата. Th- g----- k-- i- g---. +
Компјутерот на шефот е расипан. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Кои се родителите на девојчето? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
Куќата стои на крајот од улицата. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Кој е насловот на книгата? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Како се викаат децата на комшиите? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
Кога се училишните распусти на децата? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
Кое е работното време на музејот? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +