македонски » есперанто   Пијалоци


12 [дванаесет]

Пијалоци

-

12 [dek du]

Trinkaĵoj

12 [дванаесет]

Пијалоци

-

12 [dek du]

Trinkaĵoj

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиesperanto
Јас пијам чај. Mi t------ t---.
Јас пијам кафе. Mi t------ k----.
Јас пијам минерална вода. Mi t------ m-------- a----.
   
Пиеш ли чај со лимон? Ĉu v- t------ t--- k-- c------?
Пиеш ли кафе со шеќер? Ĉu v- t------ k---- k-- s-----?
Пиеш ли вода со мраз? Ĉu v- t------ a---- k-- g---------?
   
Овде има забава. Es--- f---- ĉ-----.
Луѓето пијат шампањско. Ho--- t------ ĉ-------.
Луѓето пијат вино и пиво. Ho--- t------ v---- k-- b-----.
   
Пиеш ли алкохол? Ĉu v- t------ a--------?
Пиеш ли виски? Ĉu v- t------ v------?
Пиеш ли кола со рум? Ĉu v- t------ k----- k-- r---?
   
Јас не сакам шампањско. Mi n- ŝ---- ĉ-------.
Јас не сакам вино. Mi n- ŝ---- v----.
Јас не сакам пиво. Mi n- ŝ---- b-----.
   
Бебето сака млеко. La b--- ŝ---- l-----.
Детето сака какао и сок од јаболко. La i----- ŝ---- k----- k-- p-------.
Жената сака сок од портокал и сок од грејпфрут. La v----- ŝ---- o--------- k-- g-------------.