македонски » есперанто   Јавен сообраќај


36 [триесет и шест]

Јавен сообраќај

-

36 [tridek ses]

Publikaj transportoj

36 [триесет и шест]

Јавен сообраќај

-

36 [tridek ses]

Publikaj transportoj

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиesperanto
Каде е автобуската станица? Ki- e---- l- b---------?
Кој автобус вози во центарот? Ki- b--- v------ a- l- u---------?
Која линија морам да ја земам? Ki-- l----- m- p----?
   
Дали морам да се прекачувам? Ĉu m- d---- ŝ----?
Каде морам да се прекачам? Ki- m- d---- ŝ----?
Колку чини еден возен билет? Ki-- k----- b-----?
   
Колку автобуски станици има до центарот? Ki-- d- h------- e---- ĝ-- l- u--------- ?
Овде морате да се симнете. Vi d---- e------- ĉ-----.
Морате да се симнете позади. Vi d---- e------- m--------.
   
Следното метро доаѓа за 5 минути. La s------- m----- a------ p--- k--- m------.
Следниот трамвај доаѓа за 10 минути. La s------- t---- a------ p--- d-- m------.
Следниот автобус доаѓа за 15 минути. La s------- b--- a------ p--- d-- k--- m------.
   
Кога вози последното метро? Ki-- l- l---- m----- f---------?
Кога вози последниот трамвај? Ki-- l- l---- t---- f---------?
Кога вози последниот автобус? Ki-- l- l---- b--- f---------?
   
Дали имате возен билет? Ĉu v- h---- b------?
Возен билет? – Не, немам. Bi-----? – N-- m- h---- n-----.
Тогаш морате да платите казна. Do v- d---- p--- m-------.