македонски » есперанто   Земји и јазици


5 [пет]

Земји и јазици

-

+ 5 [kvin]

+ Landoj kaj lingvoj

5 [пет]

Земји и јазици

-

5 [kvin]

Landoj kaj lingvoj

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиesperanto
Џон е од Лондон. Jo---- e---- e- L------. +
Лондон се наоѓа во Англија. Lo----- s----- e- B------. +
Тој зборува англиски. Li p------ l- a-----. +
   
Марија е од Мадрид. Ma--- e---- e- M------. +
Мадрид се наоѓа во Шпанија. Ma----- s----- e- H--------. +
Таа зборува шпански. Ŝi p------ l- h-------. +
   
Петар и Марта се од Берлин. Pe--- k-- M---- e---- e- B------. +
Берлин се наоѓа во Германија. Be----- s----- e- G--------. +
Зборувате ли вие двајцата германски? Ĉu a---- v- p------ l- g-------? +
   
Лондон е главен град. Lo----- e---- ĉ------. +
Мадрид и Берлин се исто така главни градови. Ma----- k-- B------ a---- e---- ĉ-------. +
Главните градови се големи и бучни. Ĉe------ e---- g------ k-- b----. +
   
Франција се наоѓа во Европа. Fr------ s----- e- E-----. +
Египет се наоѓа во Африка. Eg------ s----- e- A-----. +
Јапонија се наоѓа во Азија. Ja------ s----- e- A---. +
   
Канада се наоѓа во Северна Америка. Ka---- s----- e- N----------. +
Панама се наоѓа во Средна Америка. Pa---- s----- e- C-----------. +
Бразил се наоѓа во Јужна Америка. Br----- s----- e- S---------. +