македонски » есперанто   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

+ 76 [sepdek ses]

+ pravigi ion 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [sepdek ses]

pravigi ion 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиesperanto
Зошто не дојде? Ki-- v- n- v----? +
Бев болен / болна. Mi e---- m------. +
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. Mi n- v---- ĉ-- m- e---- m------. +
   
Зошто таа не дојде? Ki-- ŝ- n- v----? +
Таа беше уморна. Ŝi e---- l---. +
Таа не дојде, бидејки беше уморна. Ŝi n- v---- ĉ-- ŝ- e---- l---. +
   
Зошто тој не дојде? Ki-- l- n- v----? +
Тој немаше желба. Li n- e---. +
Тој не дојде, бидејки немаше желба. Li n- v---- ĉ-- l- n- e---. +
   
Зошто вие не дојдовте? Ki-- v- n- v----? +
Нашиот автомобил е расипан. Ni- a--- p-----. +
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. Ni n- v---- ĉ-- n-- a--- p-----. +
   
Зошто луѓето не дојдоа? Ki-- l- h---- n- v----? +
Тие го пропуштија возот. Il- m-------- l- t------. +
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. Il- n- v---- ĉ-- i-- m-------- l- t------. +
   
Зошто ти не дојде? Ki-- v- n- v----? +
Јас не смеев. Mi n- r-----. +
Јас не дојдов, бидејки не смеев. Mi n- v---- ĉ-- m- n- r-----. +