македонски » шпански   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

+ 81 [ochenta y uno]

+ Pretérito 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиespañol
пишува es-----r +
Тој напиша едно писмо. Él e------- u-- c----. +
А таа напиша една картичка. Y e--- e------- u-- p-----. +
   
чита le-r +
Тој читаше едно списание. Él l--- u-- r------. +
А таа читаше една книга. Y e--- l--- u- l----. +
   
зема co--- / t----- a------ (a-.) +
Тој зеде една цигара. Él c---- u- c---------. +
Таа зеде едно парче чоколадо. El-- c---- u- t---- d- c--------. +
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. Él e-- i------ p--- e--- e-- f---. +
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. Él e-- u- h-------- p--- e--- e-- t----------. +
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. Él e-- p----- p--- e--- e-- r---. +
   
Тој немаше пари, туку долгови. Él n- t---- d------ s--- d-----. +
Тој немаше среќа, туку малер. Él n- t---- b---- s------ s--- m--- s-----. +
Тој немаше успех, туку неуспех. Él n- t---- é------ s--- f-------. +
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. Él n- e----- s---------- s--- i-----------. +
Тој не беше среќен, туку несреќен. Él n- e-- f----- s--- i------. +
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. Él n- e-- s--------- s--- a---------. +