македонски » шпански   Минато 4


84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

84 [ochenta y cuatro]

Pretérito 4

84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

84 [ochenta y cuatro]

Pretérito 4

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиespañol
чита le-r
Јас читав. He l----.
Јас го прочитав целиот роман. He l---- t--- l- n-----.
   
разбира en------ / c--------r
Јас разбрав. (L-) h- e--------.
Јас го разбрав целиот текст. He e-------- t--- e- t----.
   
одговара co------- / r-------r
Јас одговорив. He c---------.
Јас одговорив на сите прашања. He c--------- a t---- l-- p--------.
   
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Lo s-. – L- s--- / s----.
Јас го пишувам тоа – јас го напишав тоа. Lo e------. – L- h- e------.
Јас го слушам тоа – јас го слушнав тоа. Lo o---. – L- h- o---.
   
Јас го земам тоа – јас го зедов тоа. Lo c--- / t---- a----- (a-.). – L- h- c----- / t------ a------- (a-.).
Јас го носам тоа – јас го донесов тоа. Lo t-----. – L- h- t-----.
Јас го купувам тоа – јас го купив тоа. Lo c-----. – L- h- c-------.
   
Јас го очекувам тоа – јас го очекував тоа. Lo e-----. – L- h- e-------.
Јас го појаснувам тоа – јас го појаснив тоа. Lo e------. – L- h- e--------.
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Lo c------ – L- h- c-------.