македонски » персиски   Земји и јазици


5 [пет]

Земји и јазици

-

+ ‫5 [پنج]‬5 [panj]

+ ‫کشورها و زبانها‬keshvar-hâ va zabân-hâ

5 [пет]

Земји и јазици

-

‫5 [پنج]‬
5 [panj]

‫کشورها و زبانها‬
keshvar-hâ va zabân-hâ

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиفارسی
Џон е од Лондон. ‫ج-- ا-- ل--- ا--.‬
j-- a--- l----- a--.
+
Лондон се наоѓа во Англија. ‫ل--- د- ا------- ا--.‬
l----- d-- e--------- g----- d----.
+
Тој зборува англиски. ‫ا- (م--) ا------ ص--- م-----.‬
o- e------- s----- m------.
+
   
Марија е од Мадрид. ‫م---- ا-- م----- ا--.‬
m---- a--- m----- a--.
+
Мадрид се наоѓа во Шпанија. ‫م----- د- ا------ ا--.‬
m----- d-- e------ g----- d----,
+
Таа зборува шпански. ‫ا- ا-------- ص--- م-----.‬
o- e--------- s----- m------.
+
   
Петар и Марта се од Берлин. ‫پ--- و م---- ا-- ب---- ه----.‬
p---- v- m---- a--- b----- h------.
+
Берлин се наоѓа во Германија. ‫ب---- د- آ---- ا--.‬
b----- d-- â---- g----- d----.
+
Зборувате ли вие двајцата германски? ‫ه- د-- ش-- آ----- ص--- م--------
h-- d---- s---- â----- s----- m------?
+
   
Лондон е главен град. ‫ل--- ی- پ----- ا--.‬
l----- y-- p-------- a--.
+
Мадрид и Берлин се исто така главни градови. ‫م----- و ب---- ه- پ----- ه----.‬
m----- v- b----- h-- p-------- h------.
+
Главните градови се големи и бучни. ‫ش----- ‫------- ب--- و پ------- ه----.‬
p----------- b----- v- p-- s---- s--- h------.
+
   
Франција се наоѓа во Европа. ‫ف----- د- ا---- ا--.‬
f------ d-- o---- g----- d----.
+
Египет се наоѓа во Африка. ‫م-- د- آ----- ا--.‬
m--- d-- â------ g----- d----.
+
Јапонија се наоѓа во Азија. ‫ژ--- د- آ--- ا--.‬
j---- d-- â--- g----- d----.
+
   
Канада се наоѓа во Северна Америка. ‫ک----- د- آ------ ش---- ا--.‬
k----- d-- â--------- s------ g----- d----.
+
Панама се наоѓа во Средна Америка. ‫پ----- د- آ------ م---- ا--.‬
p----- d-- â-------- m------ g----- d----.
+
Бразил се наоѓа во Јужна Америка. ‫ب---- د- آ------ ج---- ا--.‬
b------ d-- â-------- j----- g----- d----.
+