македонски » персиски   Придавки 2


79 [седумдесет и девет]

Придавки 2

-

‫79 [هفتاد و نه]
79 [haftâd-o-noh]

‫صفت ها 2
sefat hâ 2

79 [седумдесет и девет]

Придавки 2

-

‫79 [هفتاد و نه]
79 [haftâd-o-noh]

‫صفت ها 2
sefat hâ 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиفارسی
Облечена сум во син фустан. ‫م- ل--- آ-- ب- ت- د---.
m-- l----- â-- b- t-- d----.
Облечена сум во црвен фустан. ‫م- ل--- ق--- ب- ت- د---.
m-- l----- g------ b- t-- d----.
Облечена сум во зелен фустан. ‫م- ل--- س-- ب- ت- د---.
m-- l----- s--- b- t-- d----.
   
Јас купувам една црна ташна. ‫م- ی- ک-- س--- م-----.
m-- y-- k--- s--- m--------.
Јас купувам една кафеава ташна. ‫م- ی- ک-- ق--- ا- م-----.
m-- y-- k--- g------- m--------.
Јас купувам една бела ташна. ‫م- ی- ک-- س--- م-----.
m-- y-- k--- s---- m--------.
   
Ми треба нова кола. ‫م- ی- خ----- ج--- ل--- د---.
m-- y-- k------- j---- l---- d----.
Ми треба брза кола. ‫م- ی- خ----- پ----- ل--- د---.
m-- y-- k------- p-------- l---- d----.
Ми треба удобна кола. ‫م- ی- خ----- ر--- ل--- د---.
m-- y-- k------- r---- l---- d----.
   
Таму горе живее една стара жена. ‫آ- ب--- ی- خ--- پ-- ز---- م-----.
â- b--- y-- k------ p-- z------ m------.
Таму горе живее една дебела жена. ‫آ- ب--- ی- خ--- چ-- ز---- م-----.
â- b--- y-- k------ c---- z------ m------.
Таму долу живее една радознала жена. ‫آ- پ---- ی- خ--- ف--- ز---- م-----.
â- p---- y-- k------ f----- z------ m------.
   
Нашите гости беа фини луѓе. ‫م---- ه-- م- آ-- ه-- م------ (خ---) ب----.
m----- h--- m- â--- h--- m------- (k----) b-----.
Нашите гости беа учтиви луѓе. ‫م---- ه-- م- آ-- ه-- م---- ب----.
m----- h--- m- â--- h--- m------ b-----.
Нашите гости беа интересни луѓе. ‫م---- ه-- م- آ-- ه-- ج---- ب----.
m----- h--- m- â--- h--- j----- b-----.
   
Јас имам мили деца. ‫م- ب------ ن------ د---.
m-- b------- h--- n------- d----.
Но соседите имаат дрски деца. ‫ا-- ه-------- ب------ ب- ا--- د----.
a--- h------ h- b------- h--- b- a---- d-----.
Дали Вашите деца се мирни? ‫ب------ ش-- ب- ا-- ه-----
b------- h--- s---- b- a--- h------?