македонски » персиски   Придавки 3


80 [осумдесет]

Придавки 3

-

‫80 [هشتاد]
80 [hashtâd]

‫صفت ها 3
sefat hâ 3

80 [осумдесет]

Придавки 3

-

‫80 [هشتاد]
80 [hashtâd]

‫صفت ها 3
sefat hâ 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиفارسی
Таа има куче. ‫ا- (ز-) ی- س- د---.
o- (z--) y-- s-- d----.
Кучето е големо. ‫س- ب--- ا--.
s-- b----- a--.
Таа има големо куче. ‫ا- (ز-) ی- س- ب--- د---.
o- (z--) y-- s--- b----- d----.
   
Таа има куќа. ‫ا- ی- خ--- د---.
o- y-- k---- d----.
Куќата е мала. ‫خ--- ک--- ا--.
k---- k----- a--.
Таа има една мала куќа. ‫ا- (ز-) ی- خ--- ی ک--- د---.
o- (z--) y-- k------- k----- d----.
   
Тој живее во хотел. ‫ا- (م--) د- ه-- ز---- م-----.
o- (m---) d-- h---- z------ m------.
Хотелот е евтин. ‫ه-- ا---- ا--.
h---- a---- a--.
Тој живее во евтин хотел. ‫ا- د- ی- ه-- ا---- ا---- د---.
o- d-- y-- h----- a---- e------ d----.
   
Тој има автомобил. ‫ا- ی- خ---- د---.
o- y-- k----- d----.
Автомобилот е скап. ‫خ---- گ--- ا--.
k----- g---- a--.
Тој има скап автомобил. ‫ا- ی- خ----- گ--- د---.
o- y-- k------- g---- d----.
   
Тој чита еден роман. ‫ا- (م--) ی- ر--- م-------.
o- (m---) y-- r---- m-------.
Романот е досаден. ‫ر--- خ--- ک---- ا--.
r---- k----- k------ a--.
Тој чита еден досаден роман. ‫ا- (م--) ی- ر--- خ--- ک---- م-------.
o- (m---) y-- r----- k----- k------ m-------.
   
Таа гледа еден филм. ‫ا- (ز-) ی- ف--- ت---- م-----.
o- (z--) y-- f--- t------ m------.
Филмот е интересен. ‫ف--- م--- ا--.
f--- m------ a--.
Таа гледа еден интересен филм. ‫ا- (ز-) ی- ف--- م--- ت---- م-----.
o- (z--) y-- f---- m------ t------ m------.