македонски » персиски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

‫87 [هشتاد و هفت]
87 [hashtâd-o-haft]

‫زمان گذشته ی افعال معین 1
zamâne gozashte-ye af-âle mo-in 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

‫87 [هشتاد و هفت]
87 [hashtâd-o-haft]

‫زمان گذشته ی افعال معین 1
zamâne gozashte-ye af-âle mo-in 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиفارسی
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. ‫م- ب--- ب- گ--- آ- م-------.
m- b---- b- g---- â- m------.
Ние моравме да го расчистиме станот. ‫م- ب--- آ------- ر- ت--- م-------.
m- b---- â-------- r- t---- m-------.
Ние моравме да ги измиеме садовите. ‫م- ب--- ظ---- ر- م-------.
m- b---- z------ r- m--------.
   
Моравте ли да ја платите сметката? ‫آ-- ش-- م---- ب---- ص--- ح--- ر- پ----- ک----
â-- s---- m----- b---- s---------- r- p------- k----?
Моравте ли да платите влез? ‫آ-- ش-- م---- ب---- و---- ر- پ----- ک----
â-- s---- m----- b---- v----- r- p------- k----?
Моравте ли да платите казна? ‫آ-- ش-- م---- ب---- ج---- ر- پ----- ک----
â-- s---- m----- b---- j----- r- p------- k----?
   
Кој мораше да се поздрави? کی ب--- خ------- م------
k-- b---- k----------- m-----?
Кој мораше да си оди рано дома? ‫ک- ب--- ز-- ب- خ--- م------
k-- b---- z-- b- k---- m-----?
Кој мораше да го земе возот? کی ب--- ب- ق--- م------
k-- b---- b- g----- m-----?
   
Ние не сакавме да останеме долго. ‫م- ن---------- ز--- ب-----.
m- n---------- z---- b------.
Ние не сакавме да пиеме ништо. ‫م- ن---------- چ--- ب-----.
m- n---------- c---- b-------.
Ние не сакавме да пречиме. ‫م- ن---------- م---- ب----.
m- n---------- m------ b-------.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. ‫م- ف-- م-------- ت--- ک--.
m-- f----- m-------- t------ k----.
Јас сакав да нарачам едно такси. ‫م- م-------- ت---- س---- ب---.
m-- m-------- t--- s------- b------.
Јас имено сакав да патувам дома. ‫چ-- م-------- ب- خ--- ب---.
c--- m-------- b- k---- b------.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. ‫م- ف-- ک--- ت- م-------- ب- ه---- ت--- ک--.
m-- f--- k----- t- m------- b- h------- t------ k---.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. ‫م- ف-- ک--- ت- م-------- ب- ا------ ت--- ک--.
m-- f--- k----- t- m------- b- e------- t------ k---.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. ‫م- ف-- ک--- ت- م-------- پ---- س---- ب---.
m-- f--- k----- t- m------- p---- s------- b-----.