македонски » фински   Делови на телото


58 [педесет и осум]

Делови на телото

-

58 [viisikymmentäkahdeksan]

Ruumiinosia

58 [педесет и осум]

Делови на телото

-

58 [viisikymmentäkahdeksan]

Ruumiinosia

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиsuomi
Јас цртам човек. Mi-- p------ m-----.
Најпрво главата. En--- p---.
Човекот носи еден шешир. Mi------ o- h---- p-----.
   
Косата не му се гледа. Hi----- e- n--.
Ушите исто така не му се гледаат. Ko---- e- m------- n--.
Грбот исто така не му се гледа. Se---- e- m------- n--.
   
Ги цртам очите и устата. Mi-- p------ s----- j- s---.
Човекот танцува и се смее. Mi-- t------ j- n-----.
Човекот има долг нос. Mi------ o- p---- n---.
   
Тој во рацете носи еден стап. Hä----- o- k---- k--------.
Тој околу вратот носи исто така и еден шал. Hä----- o- m--- k--------- k----- y-----.
Зима е и студено е. On t---- j- o- k----.
   
Рацете се силни. Kä--- o--- v---------.
Нозете исто така се силни. Ja--- o--- m--- v---------.
Човекот е од снег. Mi-- o- l------.
   
Тој не носи панталони и мантил. Hä----- e- o-- p------- h------ e--- t-----.
Но човекот не се смрзнува. Mu--- h------ e- o-- k----.
Тоа е снешко. Hä- o- l-------.