македонски » фински   Присвојни заменки 2


67 [шеесет и седум]

Присвојни заменки 2

-

+ 67 [kuusikymmentäseitsemän]

+ Posessiivipronominit 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиsuomi
очила si-------t +
Тој ги заборави своите очила. Hä- u----- s-----------. +
Каде се неговите очила? Mi--- o--- h---- l------? +
   
часовник ke--o +
Неговиот часовник е расипан. Hä--- k------- o- r----. +
Часовникот е закачен на ѕидот. Ke--- r------ s-------. +
   
пасош pa--i +
Тој го загуби својот пасош. Hä- o- h--------- p-------. +
Каде е неговиот пасош? Mi--- o- h---- p-------? +
   
тие – нивен hä- – h---n +
Децата не можат да ги најдат своите родители. La---- e---- l---- v----------. +
Ама еве ги доаѓаат нивните родители! Mu--- t----- v-------- t---------! +
   
Вие – Ваш te – t----- (t--------------) +
Какво беше Вашето патување, господине Милер? Mi------- t----- m------- o--- h---- M-----? +
Каде е Вашата сопруга, господине Милер? Mi--- v------- o-- h---- M-----? +
   
Вие – Ваш te – t----- (t--------------) +
Какво беше Вашето патување, госпоѓо Шмит? Mi------- m------- o--- r---- S------? +
Каде е Вашиот сопруг, госпоѓо Шмит? Mi--- m------- o-- r---- S------? +