македонски » француски   Чистење на куќата


18 [осумнаесет]

Чистење на куќата

-

+ 18 [dix-huit]

+ Faire le ménage

18 [осумнаесет]

Чистење на куќата

-

18 [dix-huit]

Faire le ménage

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Денес е сабота. Au---------- n--- s----- S-----. +
Денес ние имаме време. Au---------- n--- a---- l- t----. +
Денес ние ќе го чистиме станот. Au---------- n--- f------ l- m----- d--- l------------. +
   
Јас ја чистам бањата. Je n------ l- s---- d- b---. +
Мажот ми ја мие колата. Mo- m--- l--- l- v------. +
Децата ги чистат велосипедите. Le- e------ n-------- l-- v----. +
   
Баба ги полева цвеќињата. Ma--- a----- l-- f-----. +
Децата ја раскреваат детската соба. Le- e------ r------ l- c------ d-- e------. +
Мажот ми ја раскрева неговата работна маса. Mo- m--- r---- s-- b-----. +
   
Јас ги ставам алиштата во машината за перење алишта. Je m--- l- l---- d--- l- m------ à l----. +
Јас ги закачувам алиштата. Je m--- l- l---- à s-----. +
Јас ги пеглам алиштата. Je r------ l- l----. +
   
Прозорците се извалкани. Le- f------- s--- s----. +
Подот е извалкан. Le p------- e-- s---. +
Садовите се извалкани. La v-------- e-- s---. +
   
Кој ги чисти прозорците? Qu- n------ l-- v----- ? +
Кој всмукува прашина? Qu- p---- l----------- ? +
Кој ги мие садовите? Qu- f--- l- v-------- ? +