македонски » француски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

+ 61 [soixante et un]

+ Les nombres ordinaux

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [soixante et un]

Les nombres ordinaux

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Првиот месец е јануари. Le p------ m--- e-- j------. +
Вториот месец е февруари. Le d------- m--- e-- f------. +
Третиот месец е март. Le t-------- m--- e-- m---. +
   
Четвртиот месец е април. Le q-------- m--- e-- a----. +
Петтиот месец е мај. Le c-------- m--- e-- m--. +
Шесттиот месец е јуни. Le s------ m--- e-- j---. +
   
Шест месеци се половина година. Il y a s-- m--- d--- u-- d---------. +
јануари, февруари, март Ja------ f------- m---, +
април, мај, јуни. av---- m--- j---. +
   
Седмиот месец е јули. Le s------- m--- e-- j------. +
Осмиот месец е август. Le h------- m--- e-- a---. +
Деветтиот месец е септември. Le n------- m--- e-- s--------. +
   
Десеттиот месец е октомври. Le d------ m--- e-- o------. +
Единаесеттиот месец е ноември. Le o------ m--- e-- n-------. +
Дванаесеттиот месец е декември. Le d------- m--- e-- d-------. +
   
Дванаесет месеци се една година. Il y a d---- m--- d--- u-- a----. +
јули, август, септември, Ju------ a---- s--------, +
октомври, ноември, декември. oc------ n------- e- d-------. +