македонски » француски   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

+ 66 [soixante-six]

+ Pronoms possessifs 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [soixante-six]

Pronoms possessifs 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
јас – мој je – m- / m-n +
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Je n- t----- p-- m- c---. +
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Je n- t----- p-- m-- b-----. +
   
ти – твој tu – t- / t-n +
Го најде ли твојот / својот клуч? As--- t----- t- c--- ? +
Го најде ли твојот / својот возен билет? As--- t----- t-- b----- ? +
   
тој – негов il – s- / s-n +
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Sa----- o- e-- s- c--- ? +
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Sa----- o- e-- s-- b----- ? +
   
таа – нејзин el-- – s- / s-n +
Нејзините пари ги нема. So- a----- a d------. +
А и нејзината кредитна картичка ја нема. Sa c---- d- c----- a a---- d------. +
   
ние – наш no-- – n---e +
Нашиот дедо е болен. No--- g--------- e-- m-----. +
Нашата баба е здрава. No--- g--------- e-- e- b---- s----. +
   
вие – ваш vo-- – v---e +
Деца, каде е вашиот татко? Le- e------- o- e-- v---- p--- ? +
Деца, каде е вашата мајка? Le- e------- o- e-- v---- m---- ? +