македонски » француски   голем – мал


68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

+ 68 [soixante-huit]

+ grand – petit

68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [soixante-huit]

grand – petit

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
голем и мал gr--- e- p---t +
Слонот е голем. L’-------- e-- g----. +
Глушецот е мал. La s----- e-- p-----. +
   
темен и светол so---- e- c---r +
Ноќта е темна. La n--- e-- s-----. +
Денот е светол. Le j--- e-- c----. +
   
стар и млад vi--- e- j---e +
Нашиот дедо е многу стар. No--- g--------- e-- t--- v----. +
Пред 70 години беше уште млад. Il y a 70 a-- i- é---- e----- j----. +
   
убав и грд be-- e- l--d +
Пеперутката е убава. Le p------- e-- b---. +
Пајакот е грд. L’-------- e-- l----. +
   
дебел и слаб / тенок gr-- e- m----e +
Жена со 100 килограми е дебела. Un- f---- d- c--- k- e-- g-----. +
Маж со 50 килограми е слаб. Un h---- d- c-------- k- e-- m-----. +
   
скап и евтин ch-- e- b-- m----é +
Автомобилот е скап. L’---------- e-- c----. +
Весникот е евтин. Le j------ e-- b-- m-----. +