македонски » француски   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

+ 76 [soixante-seize]

+ argumenter qc. 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [soixante-seize]

argumenter qc. 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Зошто не дојде? Po------ n------ p-- v--- ? +
Бев болен / болна. J’----- m-----. +
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. Je n- s--- p-- v--- p---- q-- j------ m-----. +
   
Зошто таа не дојде? Po------ n--------- p-- v---- ? +
Таа беше уморна. El-- é---- f-------. +
Таа не дојде, бидејки беше уморна. El-- n---- p-- v---- p---- q------ é---- f-------. +
   
Зошто тој не дојде? Po------ n------- p-- v--- ? +
Тој немаше желба. Il n------ p-- e----. +
Тој не дојде, бидејки немаше желба. Il n---- p-- v--- p---- q---- n------ p-- e----. +
   
Зошто вие не дојдовте? Po------ n---------- p-- v---- ? +
Нашиот автомобил е расипан. No--- v------ é---- e- p----. +
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. No-- n- s----- p-- v---- p---- q-- n---- v------ é---- e- p----. +
   
Зошто луѓето не дојдоа? Po------ l-- g--- n- s------- p-- v---- ? +
Тие го пропуштија возот. Il- o-- m----- l- t----. +
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. Il- n- s--- p-- v---- p---- q----- o-- m----- l- t----. +
   
Зошто ти не дојде? Po------ n------ p-- v--- ? +
Јас не смеев. Je n- l- p------ p--. +
Јас не дојдов, бидејки не смеев. Je n- s--- p-- v--- p---- q-- j- n- l- p------ p--. +