македонски » француски   нешто појаснува / образложува 3


77 [седумдесет и седум]

нешто појаснува / образложува 3

-

+ 77 [soixante-dix-sept]

+ argumenter qc. 3

77 [седумдесет и седум]

нешто појаснува / образложува 3

-

77 [soixante-dix-sept]

argumenter qc. 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Зошто не ја јадете тортата? Po------ n- m---------- p-- l- t---- ? +
Јас морам да ослабам. Je d--- m------. +
Јас не ја јадам, бидејки морам да ослабам. Je n- l- m---- p-- p---- q-- j- d--- m------. +
   
Зошто не го пиете пивото? Po------ n- b--------- p-- l- b---- ? +
Јас морам уште да возам. Je d--- e----- c-------. +
Јас не го пијам, бидејки морам уште да возам. Je n- l- b--- p-- p---- q-- j- d--- e----- c-------. +
   
Зошто не го пиеш кафето? Po------ n- b------ p-- l- c--- ? +
Тоа е студено. Il e-- f----. +
Јас не го пијам, бидејки е студено. Je n- l- b--- p-- p---- q---- e-- f----. +
   
Зошто не го пиеш чајот? Po------ n- b------ p-- l- t-- ? +
Немам шеќер. Je n--- p-- d- s----. +
Јас не го пијам, бидејки немам шеќер. Je n- l- b--- p-- p---- q-- j- n--- p-- d- s----. +
   
Зошто не ја јадете супата? Po------ n- m---------- p-- l- s---- ? +
Јас не ја нарачав. Je n- l--- p-- c--------. +
Јас не ја јадам, бидејки не ја нарачав. Je n- l- m---- p-- p---- q-- j- n- l--- p-- c--------. +
   
Зошто не го јадете месото? Po------ n- m---------- p-- l- v----- ? +
Јас сум вегетаријанец. Je s--- v--------- / v-----------. +
Јас не го јадам, бидејки сум вегетаријанец. Je n- l- m---- p-- p---- q-- j- s--- v--------- / v-----------. +