македонски » француски   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

+ 81 [quatre-vingt-un]

+ Passé 1

81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [quatre-vingt-un]

Passé 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
пишува éc---e +
Тој напиша едно писмо. Il é------- u-- l-----. +
А таа напиша една картичка. Et e--- é------- u-- c----. +
   
чита li-e +
Тој читаше едно списание. Il l----- u- m-------. +
А таа читаше една книга. Et e--- l----- u- l----. +
   
зема pr----e +
Тој зеде една цигара. Il p------ u-- c--------. +
Таа зеде едно парче чоколадо. El-- p------ u- m------ d- c-------. +
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. Al--- q---- é---- i-------- e--- é---- f-----. +
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. Al--- q---- é---- p--------- e--- é---- d--------. +
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. Al--- q---- é---- p------ e--- é---- r----. +
   
Тој немаше пари, туку долгови. Il n------ p-- d-------- m--- a- c-------- d-- d-----. +
Тој немаше среќа, туку малер. Il n------ p-- d- c------ m--- a- c-------- d- l- m--------. +
Тој немаше успех, туку неуспех. Il n------ p-- d- s------ m--- a- c-------- d-- é-----. +
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. Il n------ p-- h------- m--- a- c-------- m---------. +
Тој не беше среќен, туку несреќен. Il n------ p-- c-------- m--- a- c-------- m----------. +
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. Il n------ p-- s----------- m--- a- c-------- a-----------. +