македонски » француски   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ 82 [quatre-vingt-deux]

+ Passé 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [quatre-vingt-deux]

Passé 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Tu d----- a------ u-- a-------- ? +
Мораше ли да го повикаш лекарот? Tu d----- a------ l- m------ ? +
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Tu d----- a------ l- p----- ? +
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Av------- l- n----- d- t-------- ? J- l------ à l--------. +
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Av------- l-------- ? J- l------ à l--------. +
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Av------- l- p--- d- l- v---- ? J- l------ à l--------. +
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Ve------- à l------ ? I- n- p------ p-- v---- à l------. +
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Tr--------- l- c----- ? I- n- p------ p-- t------ l- c-----. +
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Te c------------ ? I- n- p------ p-- m- c---------. +
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Po------ n- p--------- p-- v---- à l------ ? +
Зошто не можеше да го најдеш патот? Po------ n- p--------- p-- t------ l- c----- ? +
Зошто не можеше да го разбереш? Po------ n- p--------- p-- l- c--------- ? +
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Je n- p------ p-- ê--- à l------ p---- q------- b-- n- c--------. +
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Je n- p------ p-- t------ l- c------ p---- q-- j- n------ p-- d- p--- d- v----. +
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Je n- p------ p-- l- c--------- p---- q-- l- m------ é---- t--- f----. +
   
Морав да земам едно такси. Je d----- p------ u- t---. +
Морав да купам карта на градот. Je d----- a------ u- p--- d- v----. +
Јас морав да го исклучам радиото. Je d----- é------- l- r----. +