македонски » француски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [quatre-vingt-sept]

+ Passé des modaux 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [quatre-vingt-sept]

Passé des modaux 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. No-- d------ a------ l-- f-----. +
Ние моравме да го расчистиме станот. No-- d------ r----- l------------. +
Ние моравме да ги измиеме садовите. No-- d------ l---- l- v--------. +
   
Моравте ли да ја платите сметката? Vo-- d----- p---- l- f------ ? +
Моравте ли да платите влез? Vo-- d----- p---- l------- ? +
Моравте ли да платите казна? Vo-- d----- p---- l------- ? +
   
Кој мораше да се поздрави? Qu- d----- d--- a---- ? +
Кој мораше да си оди рано дома? Qu- d----- a---- à l- m----- d- b---- h---- ? +
Кој мораше да го земе возот? Qu- d----- p------ l- t---- ? +
   
Ние не сакавме да останеме долго. No-- n- v------- p-- r----- l--------. +
Ние не сакавме да пиеме ништо. No-- n- v------- r--- b----. +
Ние не сакавме да пречиме. No-- n- v------- p-- d-------. +
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Je v------ j---- t---------. +
Јас сакав да нарачам едно такси. Je v------ c-------- u- t---. +
Јас имено сакав да патувам дома. En f---- j- v------ r------ à l- m-----. +
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Je p------ q-- t- v------ a------ t- f----. +
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Je p------ q-- t- v------ a------ l-- r-------------. +
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Je p------ q-- t- v------ c-------- u-- p----. +