македонски » француски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [quatre-vingt-huit]

+ Passé des modaux 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [quatre-vingt-huit]

Passé des modaux 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. Mo- f--- n- v------ p-- j---- à l- p-----. +
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. Ma f---- n- v------ p-- j---- a- f-------. +
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. Ma f---- n- v------ p-- j---- a--- m-- a-- é-----. +
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Me- e------ n- v-------- p-- f---- d- p--------. +
Тие не сакаа да ја раскренат собата. Il- n- v-------- p-- r----- l- c------. +
Тие не сакаа да појдат во кревет. Il- n- v-------- p-- a---- a- l--. +
   
Тој не смееше да јаде сладолед. Il n------ p-- l- d---- d- m----- d- g----. +
Тој не смееше да јаде чоколада. Il n------ p-- l- d---- d- m----- d- c-------. +
Тој не смееше да јаде бомбони. Il n------ p-- l- d---- d- m----- d- b------. +
   
Јас смеев да си посакам нешто. Je p------ m- s-------- q------ c----. +
Јас смеев да си купам фустан. Je p------ m-------- u-- r---. +
Јас смеев да си земам бонбониера. Je p------ p------ u- p------. +
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Es---- q-- t- p------ f---- d--- l------ ? +
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Es---- q-- t- p------ b---- d- l- b---- à l-------- ? +
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Es---- q-- t- p------ a----- l- c---- à l------ ? +
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. Pe----- l-- v-------- l-- e------ a------ l- p--------- d- r----- l-------- d-----. +
Тие смееја долго да си играат во дворот. Il- a------ l- p--------- d- j---- l-------- d--- l- c---. +
Тие смееја долго да останат будни. Il- a------ l- p--------- d- v------ t---. +