македонски » француски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

+ 89 [quatre-vingt-neuf]

+ Impératif 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [quatre-vingt-neuf]

Impératif 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Tu e- t--- p-------- – N- s--- p-- s- p-------- ! +
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Tu d--- t--- l-------- – N- d--- p-- s- l-------- ! +
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Tu v---- t--- t--- – N- v---- p-- s- t--- ! +
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Tu r-- t--- f--- – N- r-- p-- s- f--- ! +
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Tu p----- t--- d-------- – N- p---- p-- s- d-------- ! +
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Tu b--- t--- – N- b--- d--- p-- a----- ! +
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Tu f---- t--- – N- f--- d--- p-- a----- ! +
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Tu t--------- t--- – N- t-------- d--- p-- a----- ! +
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Tu c------ t--- v--- – N- c------ d--- p-- s- v--- ! +
   
Станете, господине Милер! Le--------- M------- M----- ! +
Седнете, господине Милер! As----------- M------- M----- ! +
Останете на местото, господине Милер! Re---- a----- M------- M----- ! +
   
Имајте трпение! Ay-- d- l- p------- ! +
Не брзајте! Pr---- v---- t---- ! +
Почекајте еден момент! At------ u- m----- ! +
   
Бидете внимателни! So--- p------ ! +
Бидете точни! So--- à l------ ! +
Не бидете глупави! Ne s---- p-- b--- ! +