македонски » француски   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

+ 99 [quatre-vingt-dix-neuf]

+ Génitif

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [quatre-vingt-dix-neuf]

Génitif

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиfrançais
мачката на мојата пријателка le c--- d- m-- a--e +
кучето на мојот пријател le c---- d- m-- a-i +
играчките на моите деца le- j----- d- m-- e-----s +
   
Ова е мантилот на мојот колега. C’--- l- m------ d- m-- c-------. +
Ова е автомобилот на мојата колешка. C’--- l- v------ d- m- c-------. +
Ова е работата на моите колеги. C’--- l- t------ d- m-- c--------. +
   
Копчето од кошулата е откинато. Le b----- d- l- c------ e-- p----. +
Го нема клучот од гаражата. La c--- d- g----- n---- p-- l-. +
Компјутерот на шефот е расипан. L’---------- d- c--- e-- c----. +
   
Кои се родителите на девојчето? Qu- s--- l-- p------ d- l- j---- f---- ? +
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Co----- e----- q-- j------- à l- m----- d- s-- p------ ? +
Куќата стои на крајот од улицата. La m----- e-- s----- a- b--- d- l- r--. +
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Co----- s-------- l- c------- d- l- S----- ? +
Кој е насловот на книгата? Qu-- e-- l- t---- d- c- l---- ? +
Како се викаат децата на комшиите? Co----- s---------- l-- e------ d-- v------ ? +
   
Кога се училишните распусти на децата? A q----- d--- s--- l-- v------- d-- e------ ? +
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Qu----- s--- l-- h----- d- c----------- d- m------ ? +
Кое е работното време на музејот? Qu----- s--- l-- h----- d---------- d- m---- ? +