македонски » еврејски   Прашања за патот


40 [четириесет]

Прашања за патот

-

‫40 [ארבעים]‬
40 [arba'im]

‫חיפוש הדרך‬
xipuss haderekh

40 [четириесет]

Прашања за патот

-

‫40 [ארבעים]‬
40 [arba'im]

‫חיפוש הדרך‬
xipuss haderekh

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиעברית
Извинете! ‫ס------
s-----!
Можете ли да ми помогнете? ‫ת--- / י ל---- ל-?‬
t-----/t----- l------ l-?
Каде има овде добар ресторан? ‫ה--- י- מ---- ט---?‬
h------ y--- m------- t----?
   
Појдете лево зад аголот. ‫ל- / י ש---- מ--- ל----.‬
l---/y s------- m------ l------.
Потоа одете еден дел право напред. ‫ת---- / כ- א- ע-- ק-- י--.‬
t-------/t-------- a- o- q---- y-----.
Потоа одете сто метри на десно. ‫ו--- ע-- מ-- מ-- י----.‬
u------ o- m---- m---- y------.
   
Можете исто така да земете и автобус . ‫ת--- / י ג- ל---- ב-------.‬
t-----/t----- g-- l------ b-------.
Можете исто така да земете и трамвај. ‫ת--- / י ג- ל---- ב---- ה------.‬
t-----/t----- g-- l------ b-------- h----------.
Можете исто така да возите и позади мене. ‫ת--- / י פ--- ל---- א---.‬
t-----/t----- p----- l------ a-----.
   
Како да стигнам до фудбалскиот стадион? ‫כ--- נ--- ל---- ל------- ה------?‬
`-------- n---- l------- l---------- h----------?
Преминете го мостот ! ‫ת--- / צ- א- ה---.‬
t------/t----- e- h-------.
Возете низ тунелот ! ‫ס- / י ד-- ה-----.‬
s-/s-- d----- h---------.
   
Возете до третиот семафор. ‫ס- / י ע- ל----- ה-----.‬
s-/s-- a- l------- h--------.
Потоа свртете на првата улица десно. ‫פ-- / פ-- א- ב---- ה----- י----.‬
p---/p-- a- b------ h-------- y------.
Потоа возете право напред преку следната раскрсница. ‫ס- / י א-- כ- י-- מ--- ל---- ה--.‬
s-/s-- a--- k--- y----- m------ l------- h---.
   
Извинете, како да стигнам до аеродромот? ‫ס----- כ--- נ--- ל---- ל--- ה-----?‬
s------ `-------- n---- l------ l------ h--------?
Најдобро е да земете метро. ‫ה-- ט-- ל---- ב---- ה-----.‬
h---- t-- l------ b-------- h-------.
Возете се едноставно до последната станица. ‫ס- / י פ--- ע- ל---- ה------.‬
s-/s-- p----- a- l-------- h----------.