македонски » еврејски   Делови на телото


58 [педесет и осум]

Делови на телото

-

‫58 [חמישים ושמונה]‬
58 [xamishim ushmoneh]

‫איברי הגוף‬
eyvarey haguf

58 [педесет и осум]

Делови на телото

-

‫58 [חמישים ושמונה]‬
58 [xamishim ushmoneh]

‫איברי הגוף‬
eyvarey haguf

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиעברית
Јас цртам човек. ‫א-- מ---- / ת א--.‬
a-- m-------/m--------- i--.
Најпрво главата. ‫ת---- א- ה---.‬
t------ h------.
Човекот носи еден шешир. ‫ה--- ח--- כ---.‬
h----- x----- k---.
   
Косата не му се гледа. ‫ל- ר---- א- ה----.‬
l- r---- e- h--------.
Ушите исто така не му се гледаат. ‫ג- א- ה------- ל- ר----.‬
g-- e- h-------- l- r----.
Грбот исто така не му се гледа. ‫ג- א- ה-- ל- ר----.‬
g-- e- h---- l- r----.
   
Ги цртам очите и устата. ‫א-- מ---- א- ה------ ו---.‬
a-- m------- e- h-------- w------.
Човекот танцува и се смее. ‫ה--- ר--- ו----.‬
h----- r---- w-------.
Човекот има долг нос. ‫ל--- י- א- א---.‬
l----- y--- a- a----.
   
Тој во рацете носи еден стап. ‫ה-- מ---- מ-- ב-----.‬
h- m------ m---- b-------.
Тој околу вратот носи исто така и еден шал. ‫ה-- ל--- ג- צ--- ס--- ה----.‬
h- l----- g-- t----- s--- h--------.
Зима е и студено е. ‫ע---- ח--- ו--.‬
a------- x--- w----.
   
Рацете се силни. ‫ה------ ח----.‬
h------- x------.
Нозете исто така се силни. ‫ג- ה------ ח----.‬
g-- h-------- x------.
Човекот е од снег. ‫ה--- ע--- מ---.‬
h----- a---- m-------.
   
Тој не носи панталони и мантил. ‫ה-- ל- ל--- מ------ ו-- מ---.‬
h- l- l----- m--------- w--- m----.
Но човекот не се смрзнува. ‫א-- ל- ק- ל-.‬
a--- l- q-- l-.
Тоа е снешко. ‫ה-- א-- ש--.‬
h- i-- s-----.