македонски » еврејски   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ ‫82 [שמונים ושתיים]‬82 [shmonim ushtaym]

+ ‫עבר 2‬avar 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

‫82 [שמונים ושתיים]‬
82 [shmonim ushtaym]

‫עבר 2‬
avar 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиעברית
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? ‫ה--- צ--- / ה ל---- ל-------?‬
h---- t------/t------- l---- l---------?
+
Мораше ли да го повикаш лекарот? ‫ה--- צ--- / ה ל---- ל----?‬
h---- t------/t------- l---- l-----?
+
Мораше ли да ја повикаш полицијата? ‫ה--- צ--- / ה ל---- ל-----?‬
h---- t------/t------- l---- l----------?
+
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. ‫י- ל- א- מ--- ה-----? ה-- ל- א--- כ---.‬
y--- l----/l--- e- m----- h--------? h---- l- o-- k-----.
+
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. ‫י- ל- א- ה-----? ה-- ל- א--- כ---.‬
y--- l----/l--- e- h-------? h---- l- o--- k-----.
+
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. ‫י- ל- א- מ-- ה---? ה-- ל- א--- כ---.‬
y--- l----/l--- e- m---- h----? h---- l- o--- k-----.
+
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. ‫ה-- ה--- ב---? ה-- ל- י--- ה-- ל---- ב---.‬
h- h---- b-----? h- l- y----- h---- l------ b-----.
+
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. ‫ה-- מ-- א- ה---? ה-- ל- י--- ה-- ל---- א- ה---.‬
h- m---- e- h-------? h- l- y----- h---- l----- e- h-------.
+
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. ‫ה-- ה--- א---? ה-- ל- ה-- מ---- ל---- א---.‬
h- h---- o----? h- l- h---- m------ l------ o--.
+
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? ‫ל-- ל- י---- ל---- ב---?‬
l---- l- y------- l------ b-----?
+
Зошто не можеше да го најдеш патот? ‫ל-- ל- מ--- א- ה---?‬
l---- l- m------- e- h-------?
+
Зошто не можеше да го разбереш? ‫ל-- ל- י---- ל---- א---?‬
l---- l- y------- l------ o--?
+
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. ‫ל- י----- ל--- ב--- כ- ל- ה-- א------.‬
l- y------- l--- b----- k- l- h---- o-----.
+
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. ‫ל- י----- ל---- א- ה--- כ- ל- ה---- ל- מ--.‬
l- y------- l----- e- h------- k- l- h----- l- m----.
+
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. ‫ל- י----- ל---- א--- כ- ה------ ה---- ר---- מ--.‬
l- y------- l------ o-- k- h-------- h----- r------- m----.
+
   
Морав да земам едно такси. ‫ה---- ח--- ל--- מ----.‬
h---- x---- l------ m----.
+
Морав да купам карта на градот. ‫ה---- ח--- ל---- א- מ-- ה---.‬
h---- x---- l----- e- m---- h----.
+
Јас морав да го исклучам радиото. ‫ה---- ח--- ל---- א- ה----.‬
h---- x---- l------- e- h------.
+