македонски » унгарски   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [nyolcvanegy]

Múlt 1

81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [nyolcvanegy]

Múlt 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиmagyar
пишува ír-i
Тој напиша едно писмо. Ő (f----) e-- l------ í--.
А таа напиша една картичка. És ő (n-) e-- k--------- í--.
   
чита ol----i
Тој читаше едно списание. Ő (f----) e-- m------- o-------.
А таа читаше една книга. És ő (n-) e-- k------ o-------.
   
зема ve--i
Тој зеде една цигара. Ő v--- e-- c---------.
Таа зеде едно парче чоколадо. Ő v--- e-- d---- c---------.
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. Ő (f----) h----- v---- d- ő (n-) h------ v---.
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. Ő (f----) l---- v---- d- ő (n-) s--------- v---.
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. Ő (f----) s------ v---- d- ő (n-) g----- v---.
   
Тој немаше пари, туку долгови. Ne- p---- v---- h---- a-------.
Тој немаше среќа, туку малер. Ne- s---------- v---- h---- p-----.
Тој немаше успех, туку неуспех. Ne- s----- v---- h---- k------.
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. Ne- v--- e--------- h---- e----------.
Тој не беше среќен, туку несреќен. Ne- v--- s---------- h---- s------------.
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. Ne- v--- s----------- h---- a----------.