македонски » унгарски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [nyolcvanhét]

Módbeli segédigék múlt ideje 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [nyolcvanhét]

Módbeli segédigék múlt ideje 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиmagyar
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Me- k------ ö-------- a v--------.
Ние моравме да го расчистиме станот. A l------- r----- k------ c---------.
Ние моравме да ги измиеме садовите. El k------ a- e-------- m----------.
   
Моравте ли да ја платите сметката? Ki k------ f--------- a s------?
Моравте ли да платите влез? Ke----- f--------- b------?
Моравте ли да платите казна? Ke----- f--------- b--------?
   
Кој мораше да се поздрави? Ki--- k------ e----------?
Кој мораше да си оди рано дома? Ki--- k------ k---- h---------?
Кој мораше да го земе возот? Ki--- k------ v------- m-----?
   
Ние не сакавме да останеме долго. Ne- a------- s----- m------.
Ние не сакавме да пиеме ништо. Ne- a------- s----- i---.
Ние не сакавме да пречиме. Ne- a------- z------.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Ép--- t---------- a------.
Јас сакав да нарачам едно такси. Eg- t---- a------ h----.
Јас имено сакав да патувам дома. Ug----- h--- a------ m----.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Az- h----- / G--------- f-- a------ h---- a f----------.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Az- h----- / G--------- f-- a------ h---- a t--------.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Az- h----- / G--------- e-- p----- a------ r-------.