македонски » јапонски   Прилози


100 [сто]

Прилози

-

100 [百]
100 [Hyaku]

副詞
fukushi

100 [сто]

Прилози

-

100 [百]
100 [Hyaku]

副詞
fukushi

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски日本語
веќе еднаш – никогаш досега すで----------
s----- ― m--- - s---- i--i
Дали веќе сте биле во Берлин? ベル---------------
b------ n- i--- k--- w- a------ k-?
Не, никогаш досега. / Не, сеуште не . いい----------
Ī-- m--- a-------.
   
некој – никој 誰か---
d----- ― d--- mo
Познавате ли овде некој? 誰か---------------
d--- k- k--- d- s----- i-- h--- w- i---- k-?
Не, не познавам никого. いい--------------
Ī-- k----- w- d--- m- s---------.
   
уште – не повеќе まだ-------
m--- ― m- - n-i
Ќе останете ли уште долго овде? まだ------------
m--- s-------- k--- n- i---- k-?
Не, јас не останувам повеќе тука. いい------------
Ī-- m- n----- w- i-----.
   
уште нешто – ништо повеќе 何か-------
n--- k- h--- n-- m- n--- mo
Сакате ли да се напиете уште нешто? まだ------------
m--- n----- o n--- n- n------- k-?
Не, јас не сакам ништо повеќе. いい------------
Ī-- m- n--- m- i-------.
   
веќе нешто – сеуште ништо もう-------
m- n--- k- ̄ m--- n--- mo
Јадевте ли веќе нешто? もう---------
m- n--- k- t---------- k-?
Не, јас сеуште немам јадено ништо. いい--------------
Ī-- m--- n--- m- t----- i-----.
   
уште некој – никој повеќе 誰か------
d----- ― d--- m- - n-i
Сака ли уште некој кафе? まだ----------------
m--- d--- k- k--- n- i-- k--- w- i---- k-?
Не, никој повеќе. いい---------
Ī-- d--- m- i-----.