македонски » корејски   Придавки 3


80 [осумдесет]

Придавки 3

-

+ 80 [여든]80 [yeodeun]

+ 형용사 3hyeong-yongsa 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
Таа има куче. 그녀- 개- 있--.
g---------- g---- i-------.
+
Кучето е големо. 그 개- 커-.
g-- g------ k----.
+
Таа има големо куче. 그녀- 큰 개- 있--.
g---------- k--- g---- i-------.
+
   
Таа има куќа. 그녀- 집- 있--.
g---------- j---- i-------.
+
Куќата е мала. 그 집- 작--.
g-- j------ j------.
+
Таа има една мала куќа. 그녀- 작- 집- 있--.
g---------- j------ j---- i-------.
+
   
Тој живее во хотел. 그는 호-- 머--- 있--.
g------ h------ m--------- i-------.
+
Хотелот е евтин. 그 호-- 싸-.
g-- h-------- s----.
+
Тој живее во евтин хотел. 그는 싼 호-- 머--- 있--.
g------ s--- h------ m--------- i-------.
+
   
Тој има автомобил. 그는 자--- 있--.
g------ j---------- i-------.
+
Автомобилот е скап. 그 자--- 비--.
g-- j------------ b------.
+
Тој има скап автомобил. 그는 비- 자--- 있--.
g------ b----- j---------- i-------.
+
   
Тој чита еден роман. 그는 소-- 읽--.
g------ s--------- i-------.
+
Романот е досаден. 그 소-- 지---.
g-- s--------- j--------.
+
Тој чита еден досаден роман. 그는 지-- 소-- 읽--.
g------ j------ s--------- i-------.
+
   
Таа гледа еден филм. 그녀- 영-- 보- 있--.
g---------- y----------- b--- i-------.
+
Филмот е интересен. 영화- 재----.
y----------- j------------.
+
Таа гледа еден интересен филм. 그녀- 재--- 영-- 보- 있--.
g---------- j----------- y----------- b--- i-------.
+