македонски » корејски   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

+ 81 [여든하나]81 [yeodeunhana]

+ 과거형 1gwageohyeong 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
пишува 써요
s----o
+
Тој напиша едно писмо. 그는 편-- 썼--.
g------ p---------- s----------.
+
А таа напиша една картичка. 그리- 그-- 카-- 썼--.
g------ g---------- k-------- s----------.
+
   
чита 읽어-
i------o
+
Тој читаше едно списание. 그는 잡-- 읽---.
g------ j-------- i------------.
+
А таа читаше една книга. 그리- 그-- 책- 읽---.
g------ g---------- c-------- i------------.
+
   
зема 가져--
g--------o
+
Тој зеде една цигара. 그는 담-- 가----.
g------ d--------- g--------------.
+
Таа зеде едно парче чоколадо. 그녀- 초-- 한 조-- 가----.
g---------- c-------- h-- j-------- g--------------.
+
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. 그는 의-- 없---- 그-- 의-- 있---.
g------ u----- e-------------- g---------- u----- i------------.
+
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. 그는 게----- 그-- 성----.
g------ g--------------- g---------- s-----------------.
+
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. 그는 가----- 그-- 부----.
g------ g--------------- g---------- b-------------.
+
   
Тој немаше пари, туку долгови. 그는 돈- 없--- 빚- 있---.
g------ d---- e----------- b----- i------------.
+
Тој немаше среќа, туку малер. 그는 행-- 없--- 불-- 있---.
g------ h--------- e----------- b-------- i------------.
+
Тој немаше успех, туку неуспех. 그는 성-- 없--- 실-- 있---.
g------ s----------- e----------- s-------- i------------.
+
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. 그는 만--- 않--- 불-----.
g------ m--------- a--------- b------------------.
+
Тој не беше среќен, туку несреќен. 그는 행--- 않--- 슬---.
g------ h----------- a--------- s-------------.
+
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. 그는 친--- 않--- 불-----.
g------ c----------- a--------- b--------------------.
+