македонски » корејски   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ 82 [여든둘]82 [yeodeundul]

+ 과거형 2gwageohyeong 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? 구급-- 불--- 했--?
g------------ b---------- h---------?
+
Мораше ли да го повикаш лекарот? 의사- 불--- 했--?
u------- b---------- h---------?
+
Мораше ли да ја повикаш полицијата? 경찰- 불--- 했--?
g------------- b---------- h---------?
+
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. 그 전---- 있--? 방- 전- 있---.
g-- j-------------- i-------? b-------- j----- i------------.
+
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. 그 주-- 있--? 방- 전- 있---.
g-- j----- i-------? b-------- j----- i------------.
+
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. 그 도- 지-- 있--? 방- 전- 있---.
g-- d--- j----- i-------? b-------- j----- i------------.
+
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. 그가 정-- 왔--? 그- 정-- 못 왔--.
g---- j---------- w--------? g------ j---------- m-- w--------.
+
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. 그가 길- 찾---? 그- 길- 못 찾---.
g---- g------ c------------? g------ g------ m-- c------------.
+
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. 그가 당-- 이----? 그- 저- 이- 못---.
g---- d---------- i-------------? g------ j------ i--- m------------.
+
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? 왜 정-- 못 왔--?
w-- j---------- m-- w--------?
+
Зошто не можеше да го најдеш патот? 왜 길- 못 찾---?
w-- g------ m-- c------------?
+
Зошто не можеше да го разбереш? 왜 그- 이- 못 했--?
w-- g------ i--- m-- h---------?
+
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. 버스- 없-- 정-- 못 왔--.
b------- e--------- j---------- m-- w--------.
+
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. 도시 지-- 없-- 길- 못 찾---.
d--- j----- e--------- g------ m-- c------------.
+
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. 음악- 너- 시---- 그- 이- 못 했--.
e------- n---- s------------- g------ i--- m-- h---------.
+
   
Морав да земам едно такси. 저는 택-- 잡-- 했--.
j------ t--------- j------ h---------.
+
Морав да купам карта на градот. 저는 도- 지-- 사- 했--.
j------ d--- j------- s--- h---------.
+
Јас морав да го исклучам радиото. 저는 라--- 꺼- 했--.
j------ l-------- k----- h---------.
+