македонски » корејски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [여든여덟]88 [yeodeun-yeodeolb]

+ 조동사의 과거형 2jodongsaui gwageohyeong 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. 제 아-- 인---- 하- 싶- 않---.
j- a-------- i---------------- h--- s---- a-----------.
+
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. 제 딸- 축-- 하- 싶- 않---.
j- t------- c--------- h--- s---- a-----------.
+
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. 제 아-- 저- 체-- 하- 싶- 않---.
j- a------- j---- c--------- h--- s---- a-----------.
+
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. 제 아--- 산--- 싶- 않---.
j- a--------- s----------- s---- a-----------.
+
Тие не сакаа да ја раскренат собата. 그들- 방- 정--- 싶- 않---.
g---------- b------- j---------- s---- a-----------.
+
Тие не сакаа да појдат во кревет. 그들- 자- 가- 싶- 않---.
g---------- j---- g--- s---- a-----------.
+
   
Тој не смееше да јаде сладолед. 그는 아----- 먹-- 안 됐--.
g------ a-------------- m----------- a- d----------.
+
Тој не смееше да јаде чоколада. 그는 초--- 먹-- 안 됐--.
g------ c------------ m----------- a- d----------.
+
Тој не смееше да јаде бомбони. 그는 사-- 먹-- 안 됐--.
g------ s--------- m----------- a- d----------.
+
   
Јас смеев да си посакам нешто. 저는 소-- 말-- 됐--.
j------ s-------- m------- d----------.
+
Јас смеев да си купам фустан. 저는 제 원--- 사- 됐--.
j------ j- w----------- s--- d----------.
+
Јас смеев да си земам бонбониера. 저는 초--- 가-- 됐--.
j------ c------------ g------- d----------.
+
   
Смееше ли да пушиш во авионот? 당신- 비---- 담- 피-- 됐--?
d---------- b------------- d----- p----- d----------?
+
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? 당신- 병--- 맥- 마-- 됐--?
d---------- b-------------- m----- m------- d----------?
+
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? 당신- 개- 호-- 데--- 됐--?
d---------- g------ h------ d--------- d----------?
+
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. 휴일 동- 아--- 밖- 오- 있-- 됐--.
h---- d------ a--------- b----- o--- i------- d----------.
+
Тие смееја долго да си играат во дворот. 그들- 뜰-- 오- 놀-- 됐--.
g---------- t--------- o--- n------ d----------.
+
Тие смееја долго да останат будни. 그들- 늦--- 안 자- 됐--.
g---------- n---------- a- j--- d----------.
+