македонски » корејски   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

+ 99 [아흔아홉]99 [aheun-ahob]

+ 소유격soyugyeog

Кликнете за да го видите текстот:   
македонски한국어
мачката на мојата пријателка 제 여---- 고--
j- y------------ g------i
+
кучето на мојот пријател 제 남---- 개
j- n------------ g-e
+
играчките на моите деца 제 아--- 장---
j- a-------- j------------l
+
   
Ова е мантилот на мојот колега. 이건 제 동-- 외---.
i---- j- d-------- o-------.
+
Ова е автомобилот на мојата колешка. 저건 제 동-- 차--.
j------ j- d-------- c------.
+
Ова е работата на моите колеги. 저건 제 동-- 작----.
j------ j- d-------- j----------.
+
   
Копчето од кошулата е откинато. 셔츠- 단-- 떨----.
s--------- d------- t------------------.
+
Го нема клучот од гаражата. 차고- 열-- 없----.
c------ y-------- e-----------------.
+
Компјутерот на шефот е расипан. 사장-- 컴--- 고----.
s----------- k----------- g--------------.
+
   
Кои се родителите на девојчето? 저 여---- 부--- 누---?
j-- y-------- b-------- n-------?
+
Како да дојдам до куќата на вашите родители? 그녀- 부-- 집- 어-- 가-?
g-------- b------ j---- e-------- g---?
+
Куќата стои на крајот од улицата. 그 집- 그 길- 끝- 있--.
g-- j------ g-- g----- k------ i-------.
+
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? 스위-- 수-- 이-- 뭐--?
s--------- s----- i------ m------?
+
Кој е насловот на книгата? 그 책- 제-- 뭐--?
g-- c------- j------ m------?
+
Како се викаат децата на комшиите? 그 이-- 아--- 이-- 뭐--?
g-- i----- a-------- i------ m------?
+
   
Кога се училишните распусти на децата? 그 아--- 방-- 언---?
g-- a-------- b-------- e--------?
+
Кога се термините за прегледи кај лекарот? 그 의-- 상---- 언---?
g-- u----- s------------- e--------?
+
Кое е работното време на музејот? 그 박--- 개- 시-- 언---?
g-- b------------ g------ s------ e--------?
+