македонски » литвански   Бои


14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [keturiolika]

Spalvos

14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [keturiolika]

Spalvos

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlietuvių
Снегот е бел. Sn----- (y--) b-----.
Сонцето е жолто. Sa--- (y--) g------.
Портокалот е портокалов. Ap------- (y--) o--------.
   
Црешата е црвена. Vy---- (y--) r------.
Небото е сино. Da---- (y--) m------.
Тревата е зелена. Žo-- (y--) ž----.
   
Земјата е кафеава. Že-- (y--) r---.
Облакот е сив. De----- (y--) p-----.
Автомобилските гуми се црни. Pa------ (y--) j-----.
   
Каква боја има снегот? Бела. Ko---- s------ (y--) s------? B-----.
Каква боја има сонцето? Жолта. Ko---- s------ (y--) s----? G-------.
Каква боја има портокалот? Портокалова. Ko---- s------ (y--) a--------? O--------.
   
Каква боја има црешата? Црвена. Ko---- s------ (y--) v-----? R-------.
Каква боја има небото? Сина. Ko---- s------ (y--) d-----? M------.
Каква боја има тревата? Зелена. Ko---- s------ (y--) ž---? Ž-----.
   
Каква боја има земјата? Кафеава. Ko---- s------ (y--) ž---? R----.
Каква боја има облакот? Сива. Ko---- s------ (y--) d------? P-----.
Каква боја имаат автомобилските гуми? Црна. Ko---- s------ (y--) p-------? J-----.