македонски » литвански   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [aštuoniasdešimt du]

Praeitis 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [aštuoniasdešimt du]

Praeitis 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlietuvių
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Ar t-- r------ i-------- g------- p------?
Мораше ли да го повикаш лекарот? Ar t-- r------ i-------- g-------?
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Ar t-- r------ i-------- p-------?
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Ar (j--) t----- t------- n-----? K- t-- (a-) j- t------.
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Ar (j--) t----- a-----? K- t-- (a-) j- t------.
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Ar (j--) t----- m----- p----? K- t-- (a-) j- t------.
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Ar j-- a----- / a---- l----? J-- n------- a------ / a----- l----.
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Ar j-- r--- k----? J-- n------- r---- k---- / J-- n----- k----.
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Ar j-- t--- s------? J-- n------- m---- s------- / J-- m---- n--------.
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Ko--- (t-) n-------- a------ / a----- l----?
Зошто не можеше да го најдеш патот? Ko--- (t-) n-------- r---- k---- / K---- n------ k----?
Зошто не можеше да го разбереш? Ko--- (t-) n-------- j- s------- / K---- j- n---------?
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. (A-) n-------- a------ l----- n-- n-------- a--------.
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. (A-) n------ / n-------- r---- k----- n-- n-------- m----- p----.
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. (A-) n--------- / n-------- j- s-------- n-- m----- b--- l---- g----.
   
Морав да земам едно такси. (A-) t------ / M-- r------ v------- t----.
Морав да купам карта на градот. (A-) t------ / M-- r------ n--------- m----- p----.
Јас морав да го исклучам радиото. (A-) t------ / M-- r------ i------- r-----.